VoIP Telefoon

Een VoIP telefoon werkt door middel van VoIP telefonie. VoIP staat voor ‘Voice over Internet Protocol’, oftewel bellen over het internet. Door gebruik te maken van het internet in plaats van een telefoonlijn, hoeven er geen telefoonlijn kosten betaald te worden. Een soort van Skype dus, maar dan via normale telefoonnummers.

Daartegenover staat wel dat om een normaal telefoon nummer te behouden, er wel weer kosten zijn. Die kosten zijn echter wel een stuk lager dan normale telefoon kosten. Hierdoor kiezen steeds meer mensen ervoor om een VoIP telefoon aan te schaffen.

VoIP voor Bedrijven

Vooral voor het bedrijfsleven hebben VoIP telefoons veel voordelen. Zo is het over het algemeen makkelijker om meerdere telefoons aan te sluiten en interne statistieken bij te houden. Zo kan er precies gekeken wanneer er hoevaak gebeld wordt, en hoelang gemiddelde gesprekken duren.

Doordat VoIP telefoons over het internet bellen kan dat vooral bij internationale gesprekken flink schelen. Internationaal georienteerde bedrijven hebben daar dus het meeste baat bij. Verder kan als er zakelijke mobiele telefoons met internet worden aangeschaft, ook altijd onderweg over VoIP gebeld worden. Lekker makkelijk en goedkoop dus.

VoIP telefoons zorgen er ook voor dat er altijd met hetzelfde nummer gewerkt kan worden. Zowel mobiele telefoon als vaste telefoon kunnen dan hetzelfde telefoonnummer gebruiken. Dit is zowel voor zakelijke klanten als consumenten erg makkelijk.

VoIP Telefoontoestellen

VoIP telefoons zijn meestal net iets duurder dan DECT telefoons, maar het scheelt niet veel. Gigaset heeft een redelijk groot aantal VoIP telefoons voor consumenten, terwijl Cisco veel VoIP telefoons voor zakelijk gebruik aanbied.

Gigaset S850A GO

De Gigaset S850A GO is een van de meest populaire VoIP telefoons van Gigaset, die zowel bellen via een normale telefoonlijn als VoIP ondersteund. Daarnaast is de Gigaset S850A een DECT telefoon, waarbij meerdere telefoons kunnen worden aangesloten op een basistation. Deze basisstation + telefoon combinatie komt met een losse handsfree telefoon. De telefoon heeft een kleurenbeeldscherm, met functionaliteiten zoals het tonen van foto’s bij contacten.

Het telefoonboek kan geimporteerd worden vanuit bijvoorbeeld Gmail of Outlook, wat veel invullen scheelt in vergelijking met sommige andere VoIP telefoons.

 

De Gigaset S850A GO heeft een basisstation dat gebruikt kan worden met extra losse telefoons, zoals de Gigaset S850Hx. De Gigaset S850Hx werkt alleen als er al een bestaand basisstation is, en kan een handige upgrade zijn voor als iemand meerdere handheld telefoons wil hebben. Deze handsfree is vergelijkbaar met de handsfree telefoon die meegeleverd wordt met de Gigaset S850A GO.

VoIP op Mobiele Telefoon

Zoals eerder genoemd is het ook mogelijk om VoIP te bellen via een mobiele telefoon. Hiervoor is altijd een goede internetverbinding nodig. Daarnaast zal er een app geinstalleerd moeten worden die het bellen kan regelen.

Dit lijkt heel erg op apps zoals FaceTime, maar het verschil met VoIP is dat met VoIP er ook telefoongesprekken ontvangen kunnen worden op een normaal telefoonnummer.

Doordat 4G abbonementen tegenwoordig steeds goedkoper en beter worden, kan het gebruik van een VoIP app erg handig zijn, vooral tijdens vakanties. Bij een VoIP app maakt het meestal niet uit of er vanuit het buitenland of binnenland gebeld wordt, dus dat kan veel schelen.

Geschiedenis van VoIP telefoons

De eerste echte VoIP applicatie bestaat al sinds 1991. De kwaliteit van het internet was toen echter nog vrij slecht, en internet ging meestal over de telefoonlijn. Naast hobbyisten werd VoIP toen nog bijna niet gebruikt.

Pas in 2004 ontstonden de eerste succesvolle commerciële VoIP aanbieders. In de beginjaren was VoIP vooral erg populair in azië, met namen in landen waar er vaak veel gastarbeiders waren.

Sindsdien is VoIP ontzettend snel gegroeid, en VoIP telefoons zijn momenteel in bedrijven al heel gebruikelijk. Meer dan de helft van de bedrijven zijn inmiddels al overgestapt naar VoIP in plaats van normale telefoonabonnementen. Enkele jaren terug waren dat alleen nog maar de grote bedrijven die erin investeerden. Maar tegenwoordig zijn de kosten zo laag, en het gemak zo hoog, dat zelfs in een deel van de kleinste bedrijven VoIP telefoons gevonden kunnen worden.

Leave a Comment