Vaste telefoon

Tegenwoordig gebruiken de meeste mensen een DECT telefoon als vaste telefoon. Een DECT telefoon bestaat uit een basisstation, en een of meerdere telefoons. Het basisstation en de telefoons zijn draadloos in verbinding, waardoor de telefoons zelf overal in uw huis of kantoor geplaatst kunnen worden.

DECT telefoons hebben nog enkele andere voordelen ten opzichte van de oudere generatie vaste telefoons. Zo zijn de gesprekken beter beveiligd, wat helpt met beschermen tegen meeluisteraars. Daarnaast zijn DECT telefoons minder storingsgevoelig dan de oudere analoge telefoons.

Een laatste voordeel van DECT telefoons dat in opkomst is is dat het mogelijk is om via VoiP te bellen. VoiP werkt over het internet in plaats van de telefoonlijn, wat er voor kan zorgen dat bellen altijd gratis is, ook naar het buitenland! Hiervoor is wel vaak een los kastje nodig, en soms een speciaal telefoonnummer.

Vaste telefoons lopen over het algemeen flink achter op mobiele telefoons wanneer het aankomt op bijvoorbeeld beeldscherm kwaliteit. Zowel analoge als DECT telefoons hebben over het algemeen een zwart-wit beeldscherm, wat erg lijkt op de oude nokia’s van voordat er smartphones waren. Aangezien vaste telefoons meestal alleen gebruikt worden om te bellen is dat meestal geen probleem.

DECT telefoons komen ook met enkele nadelen ten opzichte van analoge telefoons. Zo zijn de toestellen meestal duurder. Ook betekend het draadloos communiceren dat er sprake is van straling. Tot nog toe lijkt die straling niet schadelijk te zijn voor mensen, en met hoe veel DECT telefoons gebruikt worden zouden de gevolgen ondertussen al lang te zien moeten zijn geweest. Echter, sommige mensen beargumenteren dat dat met asbest ook het geval was. Tot slot kan de straling van DECT telefoons in heel sommige gevallen storingen in andere apparatuur opleveren. Het gereserveerde spectrum voor DECT telefoons in nederland is  1880 tot 1900 MHz.

Samenvatting voordelen en nadelen DECT en analoge telefoons

De voordelen van DECT telefoons ten opzichte van analoge telefoons zijn

  • Meerdere telefoons op een aansluiting
  • Telefoons zijn draadloos
  • Minder last van storingen
  • Beter beveiligd
  • Optioneel kan VoiP gebruikt worden

De nadelen van DECT telefoons ten opzichte van analoge telefoons zijn

  • Duurder
  • Straling

Verschillen mobiele telefoons

Het grootste verschil tussen een mobiele telefoon en een vaste telefoon is dat een vaste telefoon een vaste verbinding heeft met de telefooncentrale. Dit kan alleen het basisstation zijn, zoals met DECT telefoons.

Vaste telefoons hebben ook altijd een vast telefoon nummer, en dus geen 06 nummer. Hierdoor worden vaste telefoons ook wel huistelefoons genoemd. Soms zijn de belkosten van vaste telefoons lager dan van mobiele telefoons, alhoewel het verschil de laatste jaren flink afgenomen is.

Daartegenover staat dat vaste telefoons veel minder extra functionaliteit hebben. Het draaien van apps of het hebben van een camera gebeurt vrijwel nooit. Aan de ene kant logisch, aan de andere kant ook wel jammer. Vooral de beeldschermpjes zien er uit als 10+ jaar oude nokia’s.

Tegenwoordig hebben zowel vaste als mobiele telefoons antwoordapparaten, nummerherkenning, telefoonboeken enzovoorts. Vroeger was dat anders, maar tegenwoordig zijn de telefoons dus vergelijkbaar hierin.

Een voordeel van vaste telefoons is dat je meerdere telefoons kan hebben met een basisstation. Hierdoor kan je verschillende telefoons plaatsen in verschillende kamers, en heb je dus altijd een werkende telefoon bij de hand. Hoef je niet altijd je mobiel mee te nemen.

Aanschaf

Een vaste telefoon kan je kopen bij tal van winkels, zoals bijvoorbeeld de mediamarkt, kijkshop, blokker en cooblue. De meest bekende merken zijn vaste telefoons van Philips, Siemens en Panasonic. Tegenwoordig zijn bijna alle vaste telefoons van goede kwaliteit, en storingen zijn zeer zeldzaam. Betere modelen leveren voornamelijk meer functionaliteit en meer gebruiksgemak. Vooral basisstations met meerdere losse telefoons zijn erg populair. Een set van een basisstation met 4 huistelefoons kan tegenwoordig al voor onder de 100 euro worden aangeschaft.

Senioren telefoons

Er zijn speciale senioren versies van vaste telefoons. Meestal hebben deze telefoon een fysieke bel 112 knop, betere leesbaarheid van het scherm, en minder extra functionaliteit die voor verwarring kan leiden. Ook hebben deze modellen vaak grotere knoppen. Tot slot zijn er modellen met grotere valbestendigheid.

Senioren telefoons leveren meer gebruiksgemak op, maar kunnen ook een stuk duurder zijn. Helaas zijn er meer kwalitatief slechte senioren telefoons op de markt, dus een echt goede senioren telefoon vinden kan lastiger zijn.

Gebruik

Vaste telefoons worden voornamelijk als huis telefoons gebruikt. Ook bedrijven maken veelal gebruik van vaste telefoons. Zeker in combinatie met het eerder genoemde VoiP kunnen vaste telefoons ontzettend handig zijn.

Leave a Comment